Ai răspuns vreodată ca să faci pe plac cuiva? Eu da, de multe ori…și asta… nu pentru că aveam vreun interes, ci pentru că așa fusesem condiționată – să nu supăr, să nu exagerez, să nu deranjez, să las de la mine ca să fie bine sau poate eu nu am dreptate, poate celălalt știe mai bine …și tot așa din diverse motive și justificări înregistrate probabil de la părinții mei pe parcursul copilăriei și adolescenței mele pline de condiționări.
Îmi dau seama că… de multe ori, parcă am un roboțel în cap care mă forțează să mediez vreun posibil conflict înainte ca acesta să înceapă… sau să-mi asum o anumită responsabilitate care nu-mi aparține doar pentru că eu știu mai bine și am mai multă experiență într-o anumită situație…etc.
Parcă recunosc semnalele externe ale unui egou nestăvilit care se cere a fi protejat de niște cuvinte dure care ar putea să reflecte adevărul. Însă….uneori, roboțelul nu este activ sau eu sunt mai prezentă și intervin înainte ca acest program de protecție să se activeze. Atunci… eu simt cum tensiunea creste și sângele îmi urcă în cap pentru a mă pregăti să spun un adevăr cu cel mai mare curaj posibil, pentru că am nevoie de așa ceva ca să contracarez orice tip de agresivitate venită din partea acelui egou protejat prea mult timp, devenit astfel exacerbat.
Am denumit acest tip de răspuns…Răspunsul obiectiv, pentru că nu ține cont de strategiile egoului, de ceea ce dorește să obțină de la mine unul sau altul, de interese sau intenții ascunse.
Acestea sunt răspunsurile cele mai adecvate unei situații condiționate, pentru că delimitează interesele unei persoane de cele ale alteia care încearcă să condiționeze și să manipuleze.
În mod normal, doi oameni care încep o relație sau un raport de colaborare au interese comune și de aici cei doi se dezvoltă pentru atingerea lor, însă atunci când unul dintre ei are interese ascunse încearcă să-l condiționeze pe celălalt invocând o anumită poziție, în cazul unui agresor, sau anumite lipsuri si greutăți, în cazul unei personalități tip victimă. Această atitudine urmărește de la celălalt obținerea unui răspuns emoțional sau subiectiv prin care se limitează așteptările și perpectivele despre ceea ce ar trebui să primească de la o altă persoană și implicit de la viață.
Astfel, o persoană poate fi antrenată în acest joc al manipulării, limitându-și abundența printr-un răspuns de conveniență, care nu supără, ci ajută inutil,…..sau se poate oferi un răspuns obiectiv prin care se refuză invocarea lipsurilor și a greutăților, participând activ la dezvoltarea fluxului, prin dezvoltarea unor relații personale sau profesionale cu oameni orientați evolutiv, nu limitativ.
Amintește-ți că…de fiecare dată când alegi pentru celălalt, te lași pe tine, și …azi așa, mâine așa…ajungi să te pierzi în jocurile și interesele altora care nu țin cont de tine, de nevoile tale și de valoarea ta care îți este negată, furată și atribuită altora.
Pentru deblocarea abundenței este important să privim retrospectiv la toate situațiile în care am avut înțelegere față de persoane orientate limitativ și să înlocuim răspunsurile emoționale cu răspunsuri obiective prin refuzul lor urmate de o altă alegere.
Astazi iți recomand o carte Puterea Intentiei de Wayne W. Dyer
Iți multumesc !